Ambassade à Vienne

 1. Last updated on

Rechtsgebied


De Ambassade in Wenen is bevoegd voor:

 • Oostenrijk
 • Slovakije
 • Slovenië
   

OOSTENRIJK


België en Oostenrijk hebben al sinds lange tijd uitstekende relaties op verschillende domeinen, zoals handel, cultuur en politieke samenwerking, vooral binnen de Europese Unie.

De Belgische ambassade in Wenen vertegenwoordigt de Belgische regering bij de Republiek Oostenrijk, in samenwerking met de vertegenwoordigingen van Vlaanderen en de economische en handelsvertegenwoordiging van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. De belangrijkste taak van de ambassade is om de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen te onderhouden en de Belgische politieke belangen te verdedigen. De ambassade zorgt ook voor de economische en culturele uitwisseling, in samenwerking met de gefedereerde entiteiten. Mede dankzij de steun van haar vier ereconsulaten in Linz, Graz, Innsbruck en Salzburg, fungeert de ambassade als aanspreekpunt voor Belgische burgers in Oostenrijk. Ze biedt bovendien aan de geregistreerde inwoners in Oostenrijk consulaire diensten die vergelijkbaar zijn met de administratieve diensten van een gemeentehuis, alsook noodhulp voor Belgen op doorreis.

Meer dan 3.000 Belgen zijn geregistreerd bij de ambassade en een groot aantal toeristen bezoekt het land zowel in de zomer als in de winter.
 

SLOVAKIJE


België onderhoudt sinds de onafhankelijkheid van de Republiek Slowakije op 1 januari 1993 diplomatieke betrekkingen met het land. Sinds juli 2015 heeft de Belgische ambassade bevoegdheden in Bratislava, maar door de sluiting van die ambassade vallen de bilaterale betrekkingen tussen België en de Republiek Slowakije nu onder de verantwoordelijkheid van de Belgische Ambassade in Wenen.

De ambassade vertegenwoordigt de Belgische regering bij de Slowaakse Republiek. De belangrijkste taak van de ambassade is om de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen te onderhouden en de Belgische politieke belangen te verdedigen. De ambassade zorgt ook voor de economische en culturele uitwisseling, in samenwerking met de gefedereerde entiteiten. Mede dankzij de steun van het ereconsulaat in Bratislava, fungeert de ambassade als aanspreekpunt voor Belgische burgers in Slowakije. De ambassade biedt aan de geregistreerde inwoners consulaire diensten die vergelijkbaar zijn met de administratieve diensten van een gemeentehuis, alsook van noodhulp voor mensen op doorreis.

Ongeveer 280 Belgen wonen in Slowakije, voornamelijk in het westen van het land (Bratislava, Nitra en Trnava). 
 

SLOVENIË


België onderhoudt sinds de onafhankelijkheid van Slovenië op 15 januari 1992 diplomatieke betrekkingen met het land. Na de sluiting van de Belgische ambassade in Ljubljana in 2015, vallen de bilaterale betrekkingen tussen België en de Republiek Slovenië onder de verantwoordelijkheid van de Belgische Ambassade in Wenen.

De ambassade vertegenwoordigt de Belgische regering bij de Republiek Slovenië. De belangrijkste taak van de ambassade is om de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen te onderhouden en de Belgische politieke belangen te verdedigen. De ambassade zorgt ook voor de economische en culturele uitwisseling, in samenwerking met de gefedereerde entiteiten. Mede dankzij de steun van het ereconsulaat in Ljubljana, fungeert de ambassade als aanspreekpunt voor Belgische burgers in Slovenië. De ambassade biedt aan de geregistreerde inwoners consulaire diensten die vergelijkbaar zijn met de administratieve diensten van een gemeentehuis, alsook van noodhulp voor mensen op doorreis.

Meer dan 120 Belgen zijn ingeschreven op de ambassade. Bovendien is Slovenië een populaire toeristische bestemming.


Wie is wie


Oostenrijk, Slovakije, Slovenië

 • Caroline Vermeulen, Ambassadrice van België in Oostenrijk, Slovakije, Slovenië (met standplaats Wenen), Permanent Vertegenwoordigster van België bij de Verenigde Naties in Wenen (ONUV/UNOV) --waaronder de United Nations Office on Drugs and Crime (ONUDC/UNODC), de United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (CUPEEA/UNCOPUOS), de United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation (UNSCEAR)--, het International Atomic Energy Agency (AIEA/IAEA), de Preparatory Commission for the Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (OTICE/CTBTO), de Wassenaar Arrangement, het Nuclear Suppliers Group (NSG), het Hague Code of Conduct (HCOC) en Zangger. 
 • Arnt Kennis, Adjunct Hoofd van de Ambassade en van de Permanente Vertegenwoordiging, Ambassaderaad: International Atomic Energy Agency (AIEA/IAEA), Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (OTICE/CTBTO), United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (CUPEEA/UNCOPUOS), United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation (UNSCEAR), Wassenaar Arrangement, Nuclear Suppliers Group (NSG), the Hague Code of Conduct (HCOC), Zangger. 
 • Julien Wolff, Ambassaderaad: Europese en bilaterale politieke aangelegenheden in Oostenrijk en Slovenië.
 • Reinout Van Vaerenbergh, Consul (Oostenrijk, Slovakije, Slovenië). 
 • Florinda Baleci, Eerste Ambassadesecretaris: United Nations Office on Drugs and Crime (ONUDC/UNODC).
 • Pierre Bertels, Eerste Ambassadesecretaris: Europese en bilaterale politieke aangelegenheden in Slowakije, Bureau van de Verenigde Naties voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC), Commissie van de Verenigde Naties voor internationaal handelsrecht (UNCITRAL), Organisatie van de Verenigde Naties voor industriële ontwikkeling (UNIDO).
 • Kol. Luc Moerman, Defensieattaché voor Oostenrijk en Slovakije (met standplaats Wenen).


Vertegenwoordigers van Gemeenschappen en Gewesten

 • Koenraad Van de BorneAlgemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering voor Oostenrijk, de Tsjechische Republiek, Hongarije, de Slowaakse Republiek en Slovenië. Contact: vienna@flanders.eu (met standplaats Wenen). 
 • Jürgen Maerschand, Economische en Handelsattaché voor het Vlaams Gewest in Oostenrijk. Coördinatie voor Oost-Europa (behalve Slovakije). Contact: vienna@fitagency.com (met standplaats Wenen). 
 • Yves Kreins, Leider van de Vertegenwoordigingvan de Duitstalige Gemeenschap (met standplaats in Brussel).
 • Philippe Walkiers, Economische en Handelsattaché voor het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijke Gewest in Oostenrijk en Slowakije. Economisch en Handelsattaché van het Waals Gewest bij de internationale organisaties in Wenen. Contact: AT - vienne@awex-wallonia.com / SK: a.voldrich@awex-wallonia.com (met standplaats Wenen). 
 • Barbara Čeč, Economische en Handelsraad van het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijke Gewest en het Waalse Gewest in Slovenië. Contact: ljubljana@fitagency.com (met standplaats Ljubljana). 
   

Ereconsuls

 • Mag. Stefan StolitzkaGraz (Karinthië en Steiermark)
 • Mag. Katharina WagensonnerInnsbruck (Tirol + Vorarlberg)
 • Mag. Ulrike Rabmer-KollerLinz (Opper-Oostenrijk)
 • Dr. Peter UnterkoflerSalzburg (Salzburg)
 • De heer Bart WaterloosBratislava (Slovakije)
 • De heer Uroš IlićLjubljana (Slovenië)