Ambassade van België in Oostenrijk, in Slovakije en in Slovenië

België in Oostenrijk, in Slovakije en in Slovenië

Slideshow

Reisbeperkingen door de Covid-19 pandemie

 

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met jou naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat je zelf kan doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl

Voor verdere vragen kan je ons contacteren via e-mail op vienna@diplobel.fed.be of telefonisch op +43 1 502 07 0 binnen de werkuren en +43 664 450 92 11 buiten de werkuren. Hou ook onze Facebook-pagina in de gaten.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers-Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Voor vluchten gecharterd door een ander land dan België in het kader van het mechanisme voor civiele bescherming van de Europese Unie, moet u er rekening mee houden dat het aantal beschikbare plaatsen voor Belgische burgers de exclusieve bevoegdheid is van de staat die deze vlucht organiseerde. Als er niet genoeg plaatsen zijn om alle Belgen die dat wensen terug te brengen, wordt prioriteit gegeven aan de meest kwetsbare landgenoten (gezondheid, ernstige aandoeningen) of degenen die reizen met zeer jonge kinderen.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

 

Naar aanleiding van de uitbreiding van het  coronavirus (Covid-19), zal de Ambassade op een lager pitje draaien.

Er wordt, tijdens de werkuren,  een permanentie voorzien van maandag tot vrijdag: 43 1 502 070 – vienna@diplobel.fed.be. Daarbij kan het voorkomen dat u aan de telefoon wat langer moet wachten dan gewoonlijk.

Buiten de werkuren is het noodnummer +43 664 450 92 11 bereikbaar.

Gezien de zeer uitzonderlijke omstandigheden, vragen wij u ons bij voorkeur per telefoon of per –email te contacteren alvorens persoonlijk naar de ambassade te komen.

Bent u voor het ogenblik op reis in Oostenrijk, Slovenië en Slovakije en maakt u zich zorgen over wat u moet doen in verband met de Coronavirus-crisis ?  Hier nuttige informatie die we u aanraden aandachtig te lezen.

Lees hier het reisadvies voor Oostenrijk
Lees hier het reisadvies voor Slovakije
Less hier het reisadvies voor Slovenië

Meldt U aan: www.travellersonline.diplomatie.be

Naar uw hoofdverblijfplaats in België terugkeren ?

Naar België terugreizen wordt elke dag moeilijker wegens de zeer beperkte transportmogelijkheden en de verscherpte grenscontroles.
-vluchten : LaudamotionAustrian Airlines en Brussels Airlines hebben hun vluchtactiviteiten tijdelijk opgeschort.  Er zijn nog mogelijkheden via Lufthansa.
- Met de auto : lees ons reisadvies voor meer informatie over grensovergangen (zie links daarboven)
- Opgelet ! : De Oostenrijkse Staatsspoorwegen ÖBB schort vanaf 30 maart de Nightjet Wenen-Brussel op. 

We vestigen uw aandacht op het advies van de FOD Buitenlandse Zaken, dat u hier kan raadplegen.  Hieronder de volledige tekst :

Coronavirus

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Het virus verspreidt zich over de hele wereld en kan hierom een impact hebben op uw verplaatsingen en reizen. Deze verplaatsingen en reizen helpen niet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Steeds meer landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen, waardoor de  normale doorgang over de grenzen niet langer kan gegarandeerd worden. Het risico voor Belgische burgers om in het buitenland geblokkeerd te raken, is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Wie zich op dit ogenblik in het buitenland bevindt, wordt aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten heel nauw op te volgen.

Mensen die voor een korte periode in het buitenland verblijven, zoals toeristen of studenten, doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen. Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mensen die permanent in het buitenland wonen, dienen zelf de inschatting te maken of ter plaatse blijven al dan niet de beste keuze is.

Hou er rekening mee dat steeds minder vluchten georganiseerd worden en de mogelijkheid op terugkeer steeds moeilijker zal worden.

In geval van nood staan onze Ambassades, Consulaten en het call center in Brussel klaar om Belgische landgenoten in het buitenland bij te staan, maar het is ook belangrijk dat de burgers zelf hun verantwoordelijkheid nemen en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen.

De reisadviezen worden per land voortdurend bijgewerkt in functie van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om deze reisadviezen regelmatig te raadplegen.

Heeft u nog vragen? Surf naar https://www.info-coronavirus.be/nl (externe link) of bel 0800/14.689.

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen:

https://www.who.int/home (externe link)

https://www.wanda.be/nl

 

Oostenrijk : Corona Virus (COVID-19)

Reizigers die terugkeren uit risicovolle gebieden met koorts, hoest, keelpijn of ademhalingsproblemen, moeten rekening houden met het volgende:

Als u symptomen ontwikkelt zoals koorts, hoest, keelpijn of ademhalingsproblemen tijdens uw reis of 14 dagen na terugkeer uit een risicogebied, zijn de volgende aanbevelingen van toepassing:

• Blijf thuis en bel gezondheidsnummer 1450

• Vermeld uw klachten en reisschema en volg de instructies. 

• Als u hoest of niest, bedek uw mond en neus met een tissue of uw elleboog (niet met uw handen). Gooi de tissue onmiddellijk weg en was daarna uw handen.

Voor meer informatie :  https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html

Tot uw dienst

U bent een Belg die onlangs naar Oostenrijk, Slovakije of Slovenië is verhuisd en u wilt zich inschrijven in de Ambassade ? U reist als toerist door Oostenrijk, Slovakije of Slovenië en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Oostenrijk, Slovakije en Slovenië gelden, maar informeert ook over de actualiteit van het buitenlandse beleid van België, evenementen of andere nuttige weetjes.

Opdrachten van de Ambassade van België in Wenen

De Ambassade van België in Wenen heeft drie verschillende opdrachten:

  • Als Consulaat worden publieke diensten aangeboden aan de Belgen wonende of op doorreis in Oostenrijk, Slovakije en Slovenië met een ondersteuning door vier ereconsulaten in Oostenrijk (Graz, Linz, Innsbruck en Salzburg) en een in Slovakije (Bratislava).
  • Als Ambassade worden de relaties tussen België en Oostenrijk, Slovakije en Slovenië behartigd. Deze functie wordt ook voor Bosnië en Herzegovina waargenomen, maar de dagelijkse contacten lopen via het diplomatiek bureau in Sarajevo, dat van onze Ambassade in Wenen afhangt.
  • Als Permanente Vertegenwoordiging van België wordt de vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties en Internationale Organisaties in Wenen verzorgd.

 

Adres van de Ambassade

Schönburgstraße 10, 1040 Wenen

Oopeningsuren: van 9u tot 12u en van 14u tot 16u.

Ter herinnering: voor de paspoorten moet u a.u.b. op voorhand een afspraak te maken (contact).

 

Nieuws

29 Mar

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

28 Mar

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), heeft deze namiddag gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

27 Mar

Minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) gaf deze namiddag opnieuw een update over de Belgen in het buitenland.

26 Mar

De Minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR), gaf deze namiddag een stand van zaken over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.

25 Mar

Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin heeft deze namiddag om 17.00 u. gecommuniceerd over de dagelijkse evolutie van de situatie van de Belgen in het buitenland.